Mesto zaujme stanovisko k vyplateniu dlžných preplatkov v novembri

21.10.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 20. októbra (TASR) - Vranovská radnica chce zaujať stanovisko k možnostiam vyplatenia dlžných preplatkov obyvateľom mestských nájomných bytov v novembri tohto roka. Informoval o tom dnes počas zasadnutia Mestského zastupiteľstva vo Vranove nad Topľou prvý muž samosprávy Ján Ragan. Primátor zároveň dodal, že jednou z ciest, ako uspokojiť nároky dotknutých nájomníkov, je prevzatie dlhu na plecia mesta.
Nevyplatené preplatky, v súvislosti so spotrebovanými energiami za minulý rok, v celkovej sume približne 59.000 eur, si nárokuje od júna tohto roka takmer 400 vranovských domácností, ktorých členovia obývajú mestské nájomné byty. Vyplácanie preplatkov, respektíve ich započítavanie do nájmov budúcich období realizovala v uplynulých rokoch spoločnosť Mestský bytový podnik (MsBP). Tá sa však pre zlú finančnú situáciu dostala do konkurzu. Správu mestského bytového hospodárstva v súvislosti s problémami svojej dcérskej spoločnosti preto prevzalo na vlastné plecia mesto Vranov nad Topľou.
Téma vrátenia sporných preplatkov je na pôde mesta otvorená už od júna tohto roka. Vranovskí poslanci, ako aj vedenie magistrátu zatiaľ neprijali rozhodnutie, či sa bude mesto spolupodieľať na odškodnení nájomníkov mestských bytov alebo nie. Ragan dnes poznamenal, že konkrétne stanovisko zaujme mesto k tejto problematike v priebehu novembra tohto roka, \"pretože zatiaľ nemáme informáciu od správcu konkurzu, koľko občanov si prihlásilo tieto preplatky a ako s týmito pohľadávkami naloží,\" poznamenal. Ako dodal, viac informácií o možnostiach ich vyplatenia prinesie v tejto súvislosti plánované stretnutie veriteľov MsBP začiatkom novembra.
V prípade, ak správca nenájde dostatok peňazí na vyplatenie dlžných preplatkov, je podľa Ragana možné, že na seba prevezme tento dlh nakoniec mesto. \"Z môjho pohľadu najlepším riešením bude kompenzovať toto občanom v nájme, samozrejme, bude to znamenať určitý vplyv na rozpočet mesta.\"
 

Vyberte región